Και η "εκτός διαδικτύου" (offline) προώθηση μπορεί να είναι αποτελεσματική

Πρόσφατα, πελάτης της εταιρείας μας ζήτησε τη δημιουργία ιστοσελίδας, χωρίς να επιθυμεί online προώθηση της ιστοσελίδας μέσω S.E.O. ή online διαφήμισης. Συνήθως, σε νέες ιστοσελίδες (νέα domain name), αν δεν γίνει κάποιος μορφής online promotion, η επισκεψιμότητα είναι χαμηλή. Η συγκεκριμένη περίπτωση ήταν αρκετά διαφορετική.

Η ιστοσελίδα, μόλις 2 μήνες μετά τη δημιουργία της, παρουσίαζε (αναλογικά) σημαντική επισκεψιμότητα, της τάξης των 5.000 διαφορετικών επισκεπτών (unique visitors) ανά μήνα. Από πού προέρχονταν όμως οι επισκέπτες;

Σύμφωνα με τα στατιστικά, το 40% των επισκεπτών προέρχονταν από άμεση μετάβαση στην ιστοσελίδα, δηλαδή γράφοντας απλά τη διεύθυνση της στον browser. Από τους υπόλοιπους επισκέπτες, το 45% προήλθε από μηχανές αναζήτησης, με μία σημαντική λεπτομέρεια: οι όροι της αναζήτησης δεν ήταν γενικές λέξεις - κλειδιά, αλλά κυρίως το όνομα της ιστοσελίδας (domain name)* ή παραλλαγές αυτού. Με άλλα λόγια, το 85% των επισκεπτών, γνώριζαν ήδη την ύπαρξη της ιστοσελίδας. Το ποσοστό αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός οτι η ιστοσελίδα ήταν καινούρια, οδηγεί στο συμπέρασμα οτι ο πελάτης μας είχε πετύχει μια σημαντική προώθηση/διαφήμιση της ιστοσελίδας εκτός διαδικτύου (offline promotion).

Το παραπάνω παράδειγμα υπενθυμίζει οτι και η "μη-διαδικτυακή" διαφήμιση μπορεί να αποφέρει σημαντικά αποτελέσματα στην επισκεψιμότητα μιας ιστοσελίδας. Αυτού του είδους η προώθηση μπορεί να περιλαμβάνει μεθόδους όπως

-διαφήμιση σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (γραπτό Τύπο, τηλεόραση, ραδιόφωνο)
-αφίσες - flyers
-επαγγελματικές κάρτες (business cards)
-QR codes
-διάδοση από στόμα σε στόμα

Συμπερασματικά, αν και και στον ηλεκτρονικό κόσμο του διαδικτύου η online προώθηση μιας ιστοσελίδας παραμένει νο1 προτεραιότητα, δεν θα πρέπει να υποτιμάμε τη δύναμη του offline promotion και τον αντίκτυπο που αυτός μπορεί να έχει στην επισκεψιμότητά της.

About the Author

Leave a comment

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.