Πώς θα ανέβει η ιστοσελίδα μου στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης; (ή αλλιώς τι είναι το SEO)

Η δημιουργία ενός website είναι το πρώτο βήμα για όποιον ενδιαφέρεται να έχει μια ηλεκτρονική παρουσία στον εικονικό κόσμο του internet. Όμως, μια ιστοσελίδα είναι πρακτικά άχρηστη αν δεν έχει επισκέπτες που θα αξιοποιούν το περιεχόμενό της. Επομένως, το δεύτερο βήμα είναι να έχει το website επισκεψιμότητα. Και ο πιο εύκολος τρόπος για να γίνει αυτό είναι να εμφανίζεται στις πρώτες σελίδες των αποτελεσμάτων των μηχανών αναζήτησης (google, yahoo, bing κτλ).

Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για να "ανέβει" μια ιστοσελίδα υψηλότερα στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης ονομάζονται Search Engine Optimization (βελτιστοποίηση για τις μηχανές αναζήτησης) ή αλλιώς και S.E.O. Για να αντιληφθούμε καλύτερα τί διαδικασίες και επεμβάσεις περιλαμβάνει η τεχνική του SEO θα πρέπει πρώτα να αντιληφθούμε με ποιά κριτήρια οι μηχανές αναζήτησης ταξινομούν τα αποτελέσματα/website στις αναζητήσεις. Γιατί κάποιες ιστοσελίδες τις εμφανίζουν στις πρώτες σελίδες των αποτελεσμάτων ενώ κάποιες στις τελευταίες;

Το βασικότερο κριτήριο είναι το περιεχόμενο κάθε ιστοσελίδας. Είναι σημαντικό ένα website να έχει αυθεντικό, πλούσιο περιεχόμενο (κείμενα), ταξινομημένο σε ενότητες και με κατάλληλους τίτλους. Όταν λέμε αυθεντικό περιεχόμενο, εννοούμε να μην είναι αντιγραφή (copy paste) από άλλη ιστοσελίδα. Αν το περιεχόμενο ενημερώνεται και συστηματικά, ακόμη καλύτερα. Οι μηχανές αναζήτησης "σκανάρουν" τακτικά κάθε ιστοσελίδα και καταγράφουν το περιεχόμενό της και κάθε φορά που ένας χρήστης κάνει μια αναζήτηση γράφοντας κάποιες λέξεις-κλειδιά, τότε η μηχανή αποφασίζει ποιές ιστοσελίδες είναι περισσότερο σχετικές και τις εμφανίζει πρώτες. Φυσικά, μια ιστοσελίδα μπορεί να εμφανίζεται ψηλά για κάποιες λέξεις-κλειδιά αλλά χαμηλά για άλλες. Η μεθοδολογία της βελτιστοποίησης περιλαμβάνει την εισαγωγή τόσο απλού κειμένου όσο και μετα-δεδομένων (meta-data) ώστε η ιστοσελίδα να γίνει πιο "φιλική" προς τις μηχανές αναζήτησης.

Το δεύτερο σημαντικότερο κριτήριο είναι να υπάρχουν υπερσυνδέσεις (hyperlinks) από άλλες ιστοσελίδες που οδηγούν προς την ιστοσελίδα μας. (Πατώντας εδώ θα οδηγηθείτε στην ιστοσελίδα της google.gr. Η λέξη "εδώ", σε αυτήν την περίπτωση, είναι μία υπερσύνδεση προς τo google.gr). Όσο περισσότερες υπερσυνδέσεις προς την ιστοσελίδα μας υπάρχουν από άλλες ιστοσελίδες, τόσο περισσότερο σημαντική, και με περισσότερο "κύρος" θεωρούν τη δική μας οι μηχανές αναζήτησης. Εκτός από τον ποσότητα των υπερσυνδέσεων μετράει και η ποιότητά τους, δηλαδή το να προέρχονται από σημαντικές και σχετικές ιστοσελίδες (πχ μια υπερσύνδεση προς μια ιστοσελίδα με παρουσιάσεις αυτοκινήτων, από μια ιστοσελίδα που αφορά κατοικίδια ζώα, έχει πρακτικά μηδενική αξία στα "μάτια" της μηχανής αναζήτησης). Επομένως, όταν θέλουμε να "ανεβάσουμε" μια ιστοσελίδα (SEO), φροντίζουμε να προσθέσουμε πλήθος υπερσυνδέσεων προς αυτήν από σχετικές ιστοσελίδες και ηλεκτρονικούς καταλόγους του internet.

Τα κριτήρια ταξινόμησης συνολικά είναι πάρα πολλά (κανείς δεν τα γνωρίζει όλα και το πόσο επηρεάζει το καθένα - οι μηχανές αναζήτησης δεν δημοσιοποιούν τους αλγορίθμους που χρησιμοποιούν για λόγους ανταγωνισμού). Εκτός από τα δύο που αναλύσαμε παραπάνω, μερικά άλλα είναι: η "ηλικία" της ιστοσελίδας μας (όσο παλαιότερη τόσο το καλύτερο), σε ποιά σημεία του κειμένου και πόσες φορές εμφανίζονται οι λέξεις-κλειδιά, οι τίτλοι (anchor text) των hyperlinks, το domain name, τα URL των υπο-σελίδων, ακόμη και η ταχύτητα φόρτωσης.

Αν θέλουμε να καταλάβετε καλύτερα πώς λειτουργεί η μηχανή αναζήτησης google, αξίζει να παρακολουθήσετε αυτό το βίντεο που επεξηγεί τη διαδικασία με απλά λόγια (στα αγγλικά).

Άρα, η δουλειά του επαγγελματία που θα αναλάβει τη βελτιστοποίηση του website σας δεν είναι εύκολη υπόθεση. Αν έχετε απορίες σχετικά με τη διαδικασία του SEO ή απλά θέλετε να ανεβάσετε το website σας στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

UPDATE: Προσοχή! Υπάρχουν επαγγελματίες στον χώρο της ανάπτυξης ιστοσελίδων που υπόσχονται SEO με το... κιλό: "Με 100 ευρώ σας ανεβάζουμε στην πρώτη θέση του Google".

Η αλήθεια είναι οτι οι διάφορες τεχνικές βελτιστοποίησης εγγυούνται μια καλύτερη θέση για το website σας από την υπάρχουσα, αλλά το πότε θα ανέβει και το πόσες θέσεις ψηλότερα δεν μπορεί να το εγγυηθεί κανείς. Οι άνθρωποι που υπόσχονται πρώτη θέση στα αποτελέσματα μηχανών αναζήτησης είναι στην καλύτερη περίπτωση ανίδεοι και στην χειρότερη απατεώνες.

About the Author

Leave a comment

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.